A A A K K K
людям із порушенням зору
Комунальне некомерційне підприємство "Нововолинський центр первинної медико-санітарної допомоги Нововолинської міської ради Волинської області"

Залізо: його значення для нашого організму

Дата: 10.02.2023 12:41
Кількість переглядів: 9902

Фото без опису

Залізо: його значення для нашого організму?

Залізо – це дуже важливий мікроелемент, який не повинен бути відсутнім у нашому щоденному раціоні, оскільки його дефіцит здатен призвести до серйозних наслідків зі здоров'ям.
Залізо входить до складу гемоглобіну (білка, що міститься в еритроцитах і відповідає за транспортування кисню від легень до всіх клітин організму). Цей мікроелемент також присутній у багатьох важливих ферментах, які беруть участь у формуванні ДНК, синтезі нейромедіаторів у мозку та процесах зберігання та обробки енергії клітинами. Окрім того, залізо входить до складу міоглобіну (м'язовий білок, що дозволяє отримувати з крові необхідний для роботи кисень). Його належний рівень запобігає гіпоксії м'язів та сприяє їх регенерації, впливаючи на працездатність організму під час фізичних навантажень.Цей важливий мікроелемент не повинен бути відсутнім і в раціоні жінок, які чекають народження дитини, адже він необхідний для правильної побудови нервової системи та розвитку плоду. Занадто мало заліза в організмі матері підвищує ризик викидня, передчасних пологів та низької ваги дитини при народженні, а також може призвести до затримки психічного та фізичного розвитку новонародженого. За допомогою цього мікроелемента також активізуються клітини імунної системи, тому його недостатня кількість викликає зниження імунітету.
Існує 
два типи заліза, що надходить в організм з їжею:
- 2-валентне гемове залізо (отримане тільки з продуктів тваринного походження). Міститься у свинячій та курячій печінці, червоному м’ясі, птиці, рибі, морепродуктах.
- 3-валентне негемове залізо (отримане переважно з продуктів рослинного походження). Міститься у бобових (квасоля, горох), злакових продуктах, яєчному жовтку, деяких овочах (петрушка, броколі, буряк) і сухофрукти (абрикоси, сливи, родзинки).
2-валентне гемове залізо засвоюється набагато краще, ніж 3-валентне.
Дієта з недостатньою кількістю заліза або порушенням всмоктування цього мікроелемента може спричинити зниження рівня гемоглобіну у крові, що призведе до розвитку анемії.
Зниження вмісту заліза в організмі також відбувається внаслідок сильної кровотечі (наприклад, під час операції, менструації).
Симптоми дефіциту заліза: блідість шкіри; слабкість; сонливість; кровотеча з носа; зниження імунітету; ламкість нігтів; випадіння волосся; порушення серцевого ритму; зниження концентрації, розумової працездатності та здатності до фізичних навантажень.
У деяких випадках може бути надлишок заліза в організмі. Іноді це спричинене неправильним харчуванням (переважно на червоному м'ясі, багатому гемовим залізом), передозуванням пероральних препаратів заліза або гемохроматозом (метаболічне захворювання, пов'язане з надмірним всмоктуванням заліза зі шлунково-кишкового тракту).
Симптоми надлишку заліза: нудота, болі в животі, закрепи, болі в суглобах, гормональні збої. Надлишок заліза в організмі дуже несприятливий, оскільки в майбутньому це може призвести до пошкодження печінки, інфаркту, розвитку інсулінорезистентності або діабету.
Добова потреба дорослої людини в залізі становить: 18 мг – у жінок і 10 мг у чоловіків.

Бережіть себе та будьте здорові!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора