ЗАХИСТІТЬ СЕБЕ ВІД ГОСТРИХ КИШКОВИХ ІНФЕКЦІЙ
ЗАХИСТІТЬ СЕБЕ ВІД ГОСТРИХ КИШКОВИХ ІНФЕКЦІЙ
Гострі кишкові інфекції – одні з найпоширеніших інфекційних захворювань, які можуть призвести до серйозних ускладнень, особливо у дітей. Зазвичай, гострі кишкові інфекції викликані бактеріями чи вірусами, які потрапляють в організм людини із зараженою їжею чи водою. Кишкові інфекції передаються через споживання зараженої їжі, вживання зараженої води, під час купання у забруднених водоймах, через брудні руки і предмети побуту. Найчастіше збудники кишкових інфекцій знаходяться у сирій їжі тваринного походження (м’ясо, яйця, непастеризоване молоко, морепродукти), немитих фруктах та овочах. Найпоширеніші симптоми гострих кишкових інфекцій – слабкість, підвищення температури, біль у животі, блювота і діарея.
При перших симптомах звертайтеся до свого сімейного лікаря.
Щоб вберегти себе від харчових отруєнь і гострих кишкових інфекцій вживайте лише ті продукти, у якості яких ви впевнені, дотримуйтеся 5 кроків до безпечнішої їжі та купайтеся у безпечній воді.
5 кроків до безпечного харчування:
1.Підтримуйте чистоту: мийте руки перед тим, як брати продукти чи готувати їжу; мийте руки після відвідування туалету; вимийте і продезинфікуйте всі поверхні і кухонне приладдя, що використовується для приготування їжі; захищайте кухню і продукти від комах, гризунів та інших тварин;
2. Відокремлюйте сиру їжу від готової: відокремлюйте сире м’ясо, птицю і морепродукти від інших харчових продуктів; для обробки сирих продуктів користуйтеся окремим кухонним приладдям, зокрема ножами і обробними дошками; зберігайте продукти у закритому посуді, щоб уникнути контакту між сирими і готовими продуктами;
3. Ретельно готуйте їжу: ретельно прожарюйте чи проварюйте продукти, особливо м’ясо, птицю, яйця і морепродукти; доводьте страви до кипіння, щоб переконатися, що вони готувалися при 100оС; сік м’яса чи птиці при приготуванні повинен бути прозорим безкольоровим, а не рожевим; ретельно підігрівайте приготовану їжу.
4. Зберігайте їжу при безпечній температурі: не залишайте приготовану їжу при кімнатній температурі більш ніж на 20 хв; не зберігайте їжу надто довго, навіть у холодильнику; не розморожуйте продукти при кімнатній температурі;
5. Використовуйте безпечну воду і свіжі продукти: використовуйте чисту або очищену воду; обирайте свіжі і незіпсовані продукти; ретельно мийте овочі і фрукти, особливо, якщо вживатимете їх свіжими; не вживайте продукти, у яких закінчився термін придатності.
Віруси чи бактерії можуть потрапити в продукти харчування на будь-якій стадії шляху від виробництва до столу, тому кожен учасник процесу, від виробника до споживача, відіграють роль у запобіганні зараження їжі.
Разом ми зможемо бути здоровішими!