A A A K K K
людям із порушенням зору
Комунальне некомерційне підприємство "Нововолинський центр первинної медико-санітарної допомоги Нововолинської міської ради Волинської області"

4 березня відзначають Міжнародний день поширення інформації про вірус папілом людини

Дата: 04.03.2024 08:38
Кількість переглядів: 10

  4 березня відзначають Міжнародний день поширення інформації про вірус папілом людини (ВПЛ).

 ВПЛ – це вірус папіломи людини, який являє собою групу з більш, ніж 200 вірусів, що можуть викликати захворювання шкіри та слизових оболонок.

 Як правило, ВПЛ проникає в організм людини під час статевого контакту. У більшості випадків ВПЛ не викликає симптомів захворювання, лікування щодо ВПЛ не є необхідним, однак вірус, залишаючись в організмі людини, може викликати появу генітальних кондилом (бородавок) та раку шийки матки.

Більше ніж 70% випадків раку шийки матки спричинені двома різновидами вірусу папіломи людини – 16 та 18 типами.

Людина, яка інфікована ВПЛ, може не хворіти на рак протягом багатьох років після зараження, і може не знати, що заражена ВПЛ.

На щастя, існує вакцина для захисту від раку, пов’язаного з ВПЛ. Лікарі рекомендують всім хлопчикам та дівчаткам 9-14 років, до початку статевого життя, вакцинуватися проти ВПЛ для захисту від раку, викликаного цим вірусом. В Україні вакцинація проти ВПЛ не входить в Національний календар щеплень, але входить до рекомендованих вакцин.

Ви можете придбати її самостійно (поговоріть про це зі своїм сімейним лікарем чи гінекологом). В Україні зареєстровано дві вакцини проти ВПЛ: 2-валентна проти типів 16 та 18 «Cervarix» (виробництва «GlaxoSmithKline») та 4-валентна проти типів 6, 11, 16, 18 «Gardasil» (виробництва «MSD»).

Презервативи знижують ймовірність зараження ВПЛ, але не гарантують повного захисту від інфекції. Найбільш надійний спосіб захисту від ВПЛ – вакцинація.

Ризик захворіти великий, та він стає мізерним, якщо дотримуватися кількох порад:

  1. Візьміть за правило відвідувати гінеколога раз на рік, навіть якщо ви не відчуваєте необхідності в цьому. Лікар зможе виявити відхилення навіть на початковій стадії, що значно спростить лікування.
  2. Підтримуйте нормальне функціонування свого організму. Шкідливі звички здоров’я нам не додають і негативно впливають на весь наш організм, тому набагато краще і корисніше вживати фрукти, овочі, пити натуральні соки.
  3. Уникайте вагінального дисбіозу (порушень мікрофлори). Нормальний стан мікрофлори – це потужний захисний щит проти хвороб.

Тому не зволікайте, приходьте на профілактичні медичні огляди до наших лікарів гінекологів .

Уточнити інформацію про графік прийому лікарів можна за номером телефону кол-центру:

097 773 8260 з понеділка по п'ятницю з 8.00 до 18.00 год.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора