A A A K K K
людям із порушенням зору
Комунальне некомерційне підприємство "Нововолинський центр первинної медико-санітарної допомоги Нововолинської міської ради Волинської області"

Апатія — це відчуття байдужості, відсутності сил та мотивації.

Дата: 08.03.2024 08:49
Кількість переглядів: 46

 Апатія — це відчуття байдужості, відсутності сил та мотивації.

 Це стан, коли відсутнє бажання займатися тим, що раніше приносило задоволення, а також, коли людина відчуває порожнечу та втрату енергії. Причини апатії можуть бути дуже різноманітними й найчастіше поєднують у собі фізичні та психічні аспекти. Наприклад, стрес, депресія та хронічна втома можуть призводити до апатії.

Відсутність інтересу до раніше улюблених занять. Людина може відчувати байдужість до того, що колись робила з задоволенням, а також до спілкування з близькими, сім'єю тощо.

Симптоми апатії:

Внутрішня порожнеча. Внаслідок апатії можна відчувати порожнечу, пригніченість, відсутність енергії та прагнення щось робити, лінь.

Проблеми з концентрацією. Людина може мати труднощі у зосередженні на роботі або інших завданнях, що призводить до погіршення продуктивності.

Розлад харчової поведінки. Апатичний стан може спровокувати втрату апетиту або навпаки бажання з'їдати надмірні кількості їжі.

Проблеми зі сном. Нездатність заснути, безсоння або пробудження вночі теж є симптомами апатії.

Фізичні симптоми. До фізичних ознак апатії можуть відноситись відчуття болю у грудях, головний біль, захворювання шлунку, ущільнення в горлі тощо.

Вживання алкоголю або наркотиків. Деякі люди можуть спробувати втекти від проблем за допомогою алкоголю або наркотиків.

Лікування апатії може включати психотерапію, медикаментозне лікування, фізичну активність, правильне харчування та соціальну підтримку.

Важливо також звернути увагу на свій режим сну та уникати шкідливих звичок — вживання алкоголю, недоїдання та інших.

Якщо симптоми апатії тривають довше ніж кілька тижнів або вони посилюються, важливо звернутися сімейного лікаря і отримати необхідну допомогу.

За номером телефону кол-центру Ви можете записатися на прийом до сімейного лікаря: 097 773 8260

з понеділка по п'ятницю з 8.00 до 18.00 год.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора