Увага! Отруйні гриби.
ОТРУЄННЯ ГРИБАМИ: ЯК УНИКНУТИ, ВИЯВИТИ ТА ДОПОМОГТИ
Щороку сотні людей потрапляють до лікарень, ба навіть гинуть, через отруєння грибами. Збирайте лише добре відомі вам гриби. Дотримуйтесь головного правила грибника: «не впевнений – не бери». Перед приготуванням грибів уважно їх передивіться та перевірте, чи не потрапив до кошика підозрілий гриб. Кому слід обмежити вживання грибів: діти; вагітні; літні люди; ослаблені люди; люди з проблемами травної системи. Перші симптоми отруєння виникають протягом декількох годин, але можуть з’явитись і через кілька діб або навіть тижнів, коли грибні токсини вразять внутрішні органи.
Блювання та діарея — найрозповсюдженіші ознаки отруєння, але далеко не найгірші. Крім них бувають і такі симптоми: різкий біль у животі; головний біль; підвищення температури тіла; галюцинації; холодні руки та ноги (відтік крові від кінцівок); судоми; задуха; марення; зниження пульсу, запаморочення.
Що робити при отруєнні:
- негайно телефонуйте на номер 103 - повідомте: симптоми; причину отруєння; що вже робили для допомоги отруєному;
- промийте шлунок чистою водою: випити 1-2 літри кип'яченої води (теплої), викликати блювання; повторювати процедуру 2-3 рази, доки замість блювоти не піде чиста вода;
- прийміть сорбенти;
- дотримуйтеся постільного режиму.
Також важливо зберегти залишки грибів або грибних страв — дослідження їх може допомогти з’ясувати причину отруєння та призначити правильне лікування.
Категорично заборонено вживати алкоголь та будь-яку їжу — це може прискорити всмоктування токсинів в організм.
Бережіть себе та своїх рідних!