A A A K K K
людям із порушенням зору
Комунальне некомерційне підприємство "Нововолинський центр первинної медико-санітарної допомоги Нововолинської міської ради Волинської області"

ЯК УБЕРЕГТИСЯ ВІД ГОСТРИХ КИШКОВИХ ІНФЕКЦІЙ.

Дата: 02.08.2024 14:33
Кількість переглядів: 36

Фото без опису

Як уберегтися від гострих кишкових інфекцій.

Літо традиційно є періодом підвищеної захворюваності на гострі кишкові інфекції (ГКІ). Причиною виникнення ГКІ зазвичай є вживання недостатньо термічно оброблених харчових продуктів, неякісних харчових продуктів, придбаних на стихійних ринках та у місцях несанкціонованої торгівлі.

У спеку важливо бути особливо обережними, дотримуватись чистоти рук, посуду, споживати лише помиті фрукти та овочі, свіжі, належним чином приготовлені страви, вживати чисту воду. Вразливими до кишкових інфекцій є літні люди, діти, люди з хронічними захворюваннями чи ослабленим імунітетом. 

За тяжкого перебігу без своєчасного медичного втручання, ГКІ можуть призвести до серйозних ускладнень: інфекційно-токсичного шоку; ниркової недостатності; гіповолемічного шоку; смерті.

Час від зараження до перших клінічних проявів захворювання триває від кількох годин до 2-3 діб. Недуга починається раптово: з'являється нудота, блювота, діарея, спазми в животі. Можлива виражена загальна інтоксикація: головний біль, запаморочення, підвищення температури тіла до 38–39 градусів,  слабкість, пересихання слизових оболонок.

При появі хоча б кількох з перелічених симптомів негайно зверніться до лікаря. 

Не лікуйтеся самостійно. Неправильне лікування може тільки нашкодити. 

Щоб уникнути кишкових інфекцій,  дотримуйтеся простих правил: купуйте харчові продукти в санкціонованих місцях і офіційних торгових мережах; мийте руки перед приготуванням та споживанням їжі; мийте і дезінфікуйте всі поверхні та кухонне приладдя для приготування їжі, дотримуйтесь чистоти на кухні; ретельно просмажуйте чи проварюйте продукти, особливо м’ясо, яйця і рибу; доводьте страви до кипіння, щоб вони готувалися щонайменше за 70 °С, не залишайте готову їжу за кімнатної температури довше, ніж на 2 години; зберігайте харчові продукти, дотримуючись температурного режиму та термінів придатності, вказаних виробником; використовуйте для приготування їжі якісну, очищену воду; не вживайте консерви, особливо домашні, якщо в них здута кришка, змінився колір, запах  або якщо ви не впевнені у їх якості; в умовах тривалої відсутності  електроенергії,  не вживайте харчові продукти, які довго зберігалися в холодильнику без електропостачання.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора