Гриби – корисний і смачний продукт.
Гриби – корисний і смачний продукт. У свіжих грибах 2-3% білків, а в сушених – до 30%. До того ж гриби багаті на органічні кислоти, мінеральні речовини. Проте, щоосені в Україні реєструють чимало випадків отруєнь грибами, деякі з них закінчуються смертю.
Отож, що треба знати, вирушаючи в ліс на грибне полювання:
- Не збирайте грибів, які не знаєте;
- «сумнівні» гриби також не кладіть у кошик;
- Віддавайте перевагу губчастим грибам – білим, моховикам, бабкам тощо. В Чернігівській області серед них найменша кількість отруйних;
- Вдома ще раз ретельно перевірте усі гриби. Червиві, зів'ялі та сумнівні краще викинути, а не сушити;
- Ніколи не куштуйте сирі лісові гриби;
- Не намагайтеся перевірити отруйність грибів «бабусиними методами» – сріблом та цибулею. Такі тести недостовірні.
Гриби не можна вживати дітям до 10 років, вагітним жінкам і людям похилого віку.
Коли з'являються перші симптоми отруєння?
При отруєнні грибами, перші симптоми можуть проявити себе вже через 1-4 години. Це нудота, блювання, пронос, біль у животі і підвищення температури. Напади нудоти повторюються кілька разів через 6 годин і, навіть, двоє діб. В такому випадку необхідно одразу викликати швидку. Потерпілому ні в якому разі не можна давати будь-яку їжу, молоко і алкоголь. Це прискорить процес всмоктування токсинів.
Якщо ви не прихильник «тихого полювання», але все одно любите вживати гриби – не купуйте їх біля магазину чи на стихійних ринках. Гриби – як губка, всмоктують в себе різні отруйні речовини. Отож фахівці не радять їх збирати біля смітників, заводів, трас, у парках та скверах. їстівні гриби, зібрані в такому місці, стають отруйними. Гриби варто купувати лише в магазинах і на стаціонарних ринках, де вони обов'язково проходять санітарний контроль.