Цікава інформація!
Під час новорічних свят зростає ризик харчових отруєнь.
Неправильне зберігання продуктів і готових страв може сприяти розмноженню патогенних мікроорганізмів.Зокрема, отруєння харчовими продуктами спричиняють бактерії, віруси та паразити. Найбільший ризик інфікування цими патогенами мають такі продукти: сирі яйця; непастеризоване молоко; домашня консервація; сирі м'ясо, риба та морепродукти; м'які сири з непастеризованого молока (наприклад, брі, камамбер, сири з блакитними прожилками); кондитерські вироби з кремом.
Для того, щоб запобігти зараженню продуктів мікроорганізмами до та після приготування страв вдома, слід дотримуватися таких правил:
- Обов’язково мити руки з милом перед приготуванням їжі. Регулярно очищати кухонні поверхні та приладдя.
- Сирі та готові продукти слід нарізати на окремих дошках.
- Термічно обробляти сирі продукти перед вживанням. Важливо переконатися, що риба чи м’ясо добре проварилися, пропеклися чи просмажилися перед подачею на стіл та вживанням.
- Стежити за свіжістю продуктів. Слід перевіряти термін придатності продуктів.
- Не залишати їжу на столі довше, ніж на дві години. Після святкування одразу прибрати їжу, яка залишилась, у холодильник, особливо салати з майонезом, кремові десерти та холодець.
Найбільш вразливими до харчових отруєнь є діти, вагітні жінки, люди похилого віку та особи з ослабленим імунітетом.
Отруєння може проявлятися через нудоту, біль у животі, блювоту та діарею, і мати небезпечні ускладнення з необхідністю ушпиталення через зневоднення, тривалу лихоманку чи навіть порушення зору.
Якщо ви або ваші близькі відчули симптоми харчового отруєння, слід якомога швидше звернутися до лікаря.