A A A K K K
людям із порушенням зору
Комунальне некомерційне підприємство "Нововолинський центр первинної медико-санітарної допомоги Нововолинської міської ради Волинської області"

Цікава інформація!

Дата: 18.12.2024 08:16
Кількість переглядів: 26

Фото без опису

Під час новорічних свят зростає ризик харчових отруєнь.

Неправильне зберігання продуктів і готових страв може сприяти розмноженню патогенних мікроорганізмів.Зокрема, отруєння харчовими продуктами спричиняють бактерії, віруси та паразити. Найбільший ризик інфікування цими патогенами мають такі продукти: сирі яйця; непастеризоване молоко; домашня консервація; сирі м'ясо, риба та морепродукти; м'які сири з непастеризованого молока (наприклад, брі, камамбер, сири з блакитними прожилками); кондитерські вироби з кремом.

Для того, щоб запобігти зараженню продуктів мікроорганізмами до та після приготування страв вдома, слід дотримуватися таких правил:

  • Обов’язково мити руки з милом перед приготуванням їжі. Регулярно очищати кухонні поверхні та приладдя.
  • Сирі та готові продукти слід нарізати на окремих дошках.
  • Термічно обробляти сирі продукти перед вживанням. Важливо переконатися, що риба чи м’ясо добре проварилися, пропеклися чи просмажилися перед подачею на стіл та вживанням.
  • Стежити за свіжістю продуктів. Слід перевіряти термін придатності продуктів.
  • Не залишати їжу на столі довше, ніж на дві години.  Після святкування одразу прибрати їжу, яка залишилась, у холодильник, особливо салати з майонезом, кремові десерти та холодець.

Найбільш вразливими до харчових отруєнь є діти, вагітні жінки, люди похилого віку та особи з ослабленим імунітетом.

Отруєння може проявлятися через нудоту, біль у животі, блювоту та діарею, і мати небезпечні ускладнення з необхідністю ушпиталення через зневоднення, тривалу лихоманку чи навіть порушення зору.

Якщо ви або ваші близькі відчули симптоми харчового отруєння, слід якомога швидше звернутися до лікаря.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора