Як захистити себе та інших від кишкових інфекцій.
Дата: 24.02.2025 11:14
Кількість переглядів: 36
Як захистити себе та інших від кишкових інфекцій під час надзвичайної ситуації.
Вживання зіпсованої їжі і використання забрудненої води можуть спричинити діарею, блювання, болі та спазми в області живота, лихоманку, ломоту в тілі, слабкість і призвести до серйозних наслідків.
П’ять правил безпечного харчування:
- Підтримуйте чистоту: мийте руки з милом і водою перед тим, як готувати їжу; мийте руки кожного разу після відвідування туалету; вимийте усі поверхні і кухонне приладдя, що використовуєте для приготування їжі; зберігайте продукти в закритому посуді чи пакетах.
- Відокремлюйте сиру їжу від готової: відокремлюйте сир, м’ясо, птицю і морепродукти між собою та від інших харчових продуктів.
- Ретельно проводьте термічне оброблення їжі: готуйте м’ясо птиці до тих пір, поки сік стане прозорим, а не рожевим; кип’ятіть рідку їжу не менше однієї хвилини; ретельно розігрівайте приготовану їжу перед вживанням.
- Зберігайте їжу правильно: якщо можливо, зберігайте усі приготовані та швидкопсувні продукти у холодильнику; якщо у вашому регіоні сталося відключення електроенергії, охолоджені, заморожені продукти можуть бути небезпечними для вживання; якщо відключення триває більше 4 годин то потрібно викинути швидкопсувні продукти.
- Вживайте свіжі вимиті продукти: обирайте свіжі чи попередньо оброблені продукти; ретельно мийте фрукти і овочі; регулярно викидайте побутові та харчові відходи; не залишайте приготовлені страви більше, ніж на 2 години поза межами холодильника; не купуйте харчові продукти у випадкових осіб або в місцях несанкціонованої торгівлі.
Бережіть себе та своїх рідних!