A A A K K K
людям із порушенням зору
Комунальне некомерційне підприємство "Нововолинський центр первинної медико-санітарної допомоги Нововолинської міської ради Волинської області"

Всесвітній день боротьби з ожирінням.

Дата: 04.03.2025 09:21
Кількість переглядів: 36

Фото без опису

Всесвітній день боротьби з ожирінням: чому важливо дбати про здорову масу тіла

4 березня відзначають Всесвітній день боротьби з ожирінням. Це нагадування про ризики для здоров’я, які тягне за собою надлишкова маса тіла, а також про необхідність формувати здорові харчові звички на всіх етапах життя. 59,0%  українців мають надлишкову масу тіла, а 24,8% — ожиріння. Серед українських дітей 6–8 років надлишкова маса тіла спостерігається у 22,96%, з них 9,13% мають ожиріння. Надлишкова маса тіла та ожиріння збільшують ризик розвитку серцево-судинних захворювань, діабету II типу, деяких видів раку, а також негативно впливають на стан опорно-рухового апарату та загальне самопочуття. Основні фактори розвитку ожиріння — це нездорове харчування та низький рівень рухової активності. Якщо є сумніви щодо маси тіла, варто звернутися до сімейного лікаря для комплексної оцінки.

Щоб підтримувати здорову масу тіла та уникнути ожиріння необхідно в першу чергу стежити за харчуванням:

  • уникайте надмірної кількості солі, цукру та трансжирів. Останні здатні підвищувати ризик розвитку серцево-судинних захворювань і сприяти збільшенню маси тіла. Їх часто можна зустріти у маргаринах і спредах, випічці промислового виробництва та фастфуді;
  • споживайте більше овочів, фруктів, цільнозернових продуктів і білкової їжі;
  • корисне — не завжди дороге. Звертайте увагу на сезонні продукти, як-от буряк, морква, капуста, гарбуз, яблука тощо. Вживайте каші нешвидкого приготування — гречку, пшоно, вівсянку тощо. Додавайте у страви насіння льону чи гарбуза — це доступне джерело корисних жирів та мікроелементів, а також квасолю — джерело білку і клітковини;
  • гарним орієнтиром є «Тарілка здорового харчування»: пів тарілки – овочі та фрукти, чверть – цільнозернові продукти (каші, цільнозерновий хліб), і чверть – білкові продукти (м’ясо, риба, яйця, бобові).

Щоб уникнути формування шкідливих харчових звичок, важливо дотримуватись збалансованого харчування, яке відповідатиме потребам організму на різних етапах життя. Збалансований раціон позитивно впливає не лише на масу тіла, а й на загальне самопочуття, рівень енергії та роботу мозку.

Також дотримуйтесь інших простих порад: будьте фізично активними; контролюйте розмір порцій; пийте достатньо води; дотримуйтеся режиму сну; створюйте здорове середовище вдома.

Рухова активність є ключовим фактором у підтримці здорової маси тіла.

Здоровий спосіб життя – це не тимчасово «сісти на дієту», а довготривала турбота про своє здоров’я. Формуйте корисні звички змалку, дбайте про своє харчування та більше рухайтесь.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора